Go To Top

Dag 11

15/8

Återigen vaknade jag av värmen i tältet. Vid klockan 7 stack jag ut huvudet och det visade sig vara fint väder även idag. Lite lågtrycksbetonat med sol och lite vind.

 DSC6598webb

Den blöta kängan hade nästan torkat. Lite efter 9 kom jag iväg och sa adjö till några renar som dykt upp i omgivningarna.

 DSC6599webb

De första 1.5 kilometerna var riktigt jobbiga med stora block som måste rundas, vattenhål, videsnår om vart annat. Ibland kom man runt ett stort stenblock bara för att inse att man kommit till en återvändsgränd och måste prova att gå runt blocket åt andra håller. Tur att vädret var hyfsat i vart fall. Att gå här med dimma eller dålig sikt måste vara riktigt jobbigt mentalt. Nu kunde jag i vart fall se att jag kom framåt, om än långsamt. När man väl kom ut ur blocklandskapet kunde man ta ut sin färdväg lite lättare. En del videsnår fanns framför mig men det var betydligt mer lättgånget om än lite blött emellanåt. Det tycktes bäst att hålla till höger om bäcken som rann mellan Gähppo och Vuovres.

Vid de små sjöarna mellan dessa toppar fick jag så ta avsked från Sarek. Jag hade visserligen redan lämnat nationalparken men fortfarande kunde jag se in i Sarek.

 DSC6618cropwebb

 

 DSC6620webb

Därefter lunkade jag på ner i sluttningen mot Pietsaure och fick fina vyer mot de stora sjöarna norrut. Jag kunde skönja vindkraftverk vid Vietas. 

 DSC6622webb

 DSC6624webb

Nere i sluttningen blev det lunch på äggröra och ölkorv. Det var lätt att gå här och jag kom ner till sjön lite innan Rumok. Någon stig hittade jag inte där och emellanåt var det rena djungeln som skulle forceras. Här nere i björkskogen hade höstfärgerna redan börja dyka upp. Nedanför Rásek fanns det fantastiskt fina tältplatser med badstränder. 

 DSC6632webb

 DSC6633webb

Jag vadade jokken rakt över dess utflöde vid sjön. Det var nog lite dumt. Dels fanns det en eka man kunde dra över och ta sig över med, och sedan lägga en slant, minns inte hur mycket, i en brevlåda. Ett alternativ jag läst om är att vika ut lite i sjön om man vadar, då det ska vara grundare då. Detta på grund av att sand och sediment som förs med av jokken Àvtsusjjåhkå faller till botten strax efter utflödet då vattenhastigheten sjunker när flödet rinner ut i sjön. Nu blev jag lite blöt om kalsongerna.

I samevistet fanns ett café. Det kanske blir en fika där innan jag går iväg i morgon. 

 DSC6658cropwebb

Jag satte upp tältet en liten bit från samevistet utefter jokken. Här hade många tältat och det var bara att välja en trevlig plats att slå upp tältet. Till middag blev det thailandsinspirerad kycklinggryta med det sista av vinet. Det räckte till en helfylld kåsa så ransoneringen hade varit perfekt! Till efterrätt blev det finchoklad från Michel Cluziel och en sista slurk whisky. Tur att färden var över. I morgon är det bara den sista transportsträcken ner till Saltoluokta kvar.  

 DSC6666cropwebb

 

 

Senaste inlägg

Statistik

Idag2
Igår6
Vecka8
Månad297
Totalt21696

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.