Go To Top

Dag 9

13/8

Det här verkar lovande! Jag vaknade och kom upp vid 7 av att det började bli hett i tältet! Jodå, prognoserna stämde. Det var nästan vindstilla, varmare än förut och solen lyste. Det var inte helt klart men ändå en riktigt härlig dag. Det hade varit minusgrader under natten för i småpölar som inte solen nått fram till var det en liten ishinna. Efter en stadig frukost packade jag dagstursryggsäcken och gick iväg vid halv nio.

Stigen nedanför branten var lite tjorvig och zick-zackade sig uppåt, och ibland nedåt. Som tur var, var den ganska så torr. Att gå här i regn med full packning är säkert en helt annan historia. Det hade börjat blåsa lite och i skuggan bakom berget blev det till och med lite småkyligt. Det tog knappt 2 timmar att ta sig upp till Snávávágge. Väl där blev det en stunds vila vid en bäck inför de kommande dryga 500 höjdmetrarna.

Övre rapadalen

 DSC6155webb

PanoLdde1Webb

 Det är mest bara sten hela vägen upp. Emellanåt får man gå på samma höjdkurva för att ta sig runt klippor. I och med att det är en ganska kuperad brant så ser man inte så bra uppåt och kan göra bra vägval vilket kan kännas lite tröstlöst. Bortsett från det var det inga problem med att komma upp. Det fick bli lite godispauser på vägen.

Efter cirka 2 timmar stod jag till slut på toppen.

 DSC6194web

Att kalla Låddebákte för utkiksberg är en underdrift. En fantastisk utsikt över Sarektjåhkkåmassivet i norr med glaciärer nedanför snötäckta toppar, med Máhtujågåsj och Tjågnårisjågåsj rinnandes nedför den mjuka sluttningen ner till Ráhpajåhkå.

 DSC6212cropwebb

 I väster ståtade Oalgásjmassivet, inramat av Sarvesvágge i söder och Rapadalen i norr. Bakom de stora glaciärerna tronade Kanalberget och Axel Hambergs topp.

 DSC6349webb

Som en hylla låg platån Dielmábuollda med sjön Dielmájávrásj. Utmed Sarvesvágges södra dalsida kunde man se hur Noajdevágge slingrade sig upp mot Luohttoláhko nedanför Nåite.

 

PanoRapa1Webb

 DSC6254webb

 I söder sträckte sig Bielloriehppe majästätiskt över Ráhpaädnos slingrande vatten. Rakt nedanför klippan låg rovdjurstorget och man kunde klart se de omtalade vadstället uppströms den lilla ön och även den lilla stugan på älvens motsatta sida.

 DSC6188cropwebb

 DSC6333webb

 DSC6278webb

 Nedströms bredde älven ut sig och man kunde se både Skierfe och Tjahkelij i soldiset.

 DSC6195webb

 DSC6326webb

Jag stannade kvar och njöt av utsikten och en ordentlig fika ett par timmar. 2 tyskar och en chilenare som tältade nere i Snávávágge gjorde mig sällskap efter ett tag.

 DSC6336webb

 DSC6344webb

Vägen ner var minst lika vacker då jag hade övre delen av Rapadalen och Sarekmassivet framför mig hela tiden.

 DSC6363webb

 DSC6367webb

Strax efter 7 var jag tillbaka i tältet, samtidigt som jag kände ett par regndroppar. Med Lapskojs till middag och en extra stor portion mörk choklad och en whisky i kåsan tog en helt fantastisk dag slut.

PanoPierikWebb

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Senaste inlägg

Statistik

Idag2
Igår6
Vecka8
Månad297
Totalt21696

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.