Go To Top

Dag 5

9/8

Jag vaknade till vid 6 och med min utomordentliga morgonkaraktär kom jag upp en timme senare. Vädret var detsamma, kyligt, blåsigt, grått och enstaka regnstänk uppblandat med en del snöflingor. Det var ändå ganska hög molnbas så jag kunde se topparna runtomkring mig, i vart fall å nordväst. Många syntes vackert pudrade med nysnö.

pano3Webb75

Lite i nio gick jag iväg mot Sarvesvagge samtidigt som jag kunde se några människor vid jokken från sjön gå mot Njoatsosvagge. Strax efter sjön, utmed jokken träffade jag på fem killar i två tält som skulle bege sig upp på Nåite. Man kunde nätt och jämnt se toppen av Nåite så jag hade redan bestämt mig för att de kunde få vara till ett annat år.

När nedstigning till Sarvesvagge påbörjades avtog vinden mer och mer. En bit ner tog jag en fika vid en liten bäck och vädret kändes betydligt mer behagligt. Nere i dalen kunde jag se enstaka vandrare på andra sidan bäcken på väg mot Rapadalen och Rovdjurstorget. Österut kunde man se jokken vindla sig fram i dalbotten mot Rapadalen och Låddepakte.

 DSC5899webb

 DSC5901CropWebb

Jag hade varit lite fundersam om det skulle bli några problem med att vada jokken nere i dalen, och kanske behöva gå ända fram till vattendelaren längre västerut för att komma över på andra sidan. Nu visade det sig vara ytterst lättvadat. Där jokken delade upp sig gick jag på grusbotten över och tog någon enstaka bäckfåra med ett ordentligt skutt.

Min ursprungsplan hade varit att ta mig till Rapadalen härifrån, eventuellt via platån vid Dielma. Att ta mig över platån och eventuellt tälta däruppe med det lite gråa vädret kändes inte lockande. Det borde vara lika trist där som på Luohttolahko. Och en vandring nere i björkskogen i Sarvesvagge hade jag läst mig till att det skulle vara en rejäl strapats. Istället beslöt jag mig att gå via Niejdariehpvágge över till Álggavágge.

Strax innan jag skulle börja ta mig upp i Niejdariehpvágge stannade jag för lunch längs jokken. Lite varma koppen och knäckebröd med ägg och kaviar smakade jättegott. Den här biten av Sarvesvagge var ytterst lättvandrad, till skillnad mot vad som sägs om de östra delarna.

 DSC5916webb

Upp i dalen gick jag på grässläntar på bäckens vänstra sida. Högra upp blev det stenigare och sista biten gick jag på en lång snölega. Vid passpunkten tog jag farväl av Sarvesvagge med de sista vyerna av Nåite och Luohttolahko.

 DSC5933webb

Nu var det riktigt lättvandrat och en besynnerlig syn låg framför mig. Vädret var fortfarande grått med regnet hängandes i luften medans jag såg solbelysta toppar på andra sidan dalen.

 DSC5957webb

 DSC5969CropWebb

Minsann, ju längre jag gick ner mot Álggavágge blev det bara bättre och bättre väder. Väl ute ur Niejdariehpvágge sken solen och sommaren hade kommit åter. Det var vackert längs med bäcken som skapar en lite kanjon med vattenfall och en del stora klipphällar som säkert var sköna att sträcka ut på en varm sommardag.

 DSC5976webb

En bit nedanför kanjonen stod en herra och fotade. Det visade sig vara Bertil Disman, även känd under signaturen OBD på internetsiten utsidan.se. Han vad på väg söderut och hade slagit läger lite längre ner mot dalbotten. Det blev en bra pratstund med denna imponerande herre som var ute på en 14 dagars-tur i Sarek på egen hand, fyllda 73.

 DSC5979webb

Jag tog mig ner till Álggajåhkå och tog mig enkelt över med ett ordentligt skutt. Jag blev lite blöt om västerfoten men inte värre än att det kunde få torka av fotvärmen.

 DSC5982webb

Nu var det härligt väder. Jag gick på cirka en kilometer till innan jag satte upp tältet. På vägen passerade jag ett antal små kullar som såg inte såg helt naturliga ut.

Till kvällsmat blev det Ragu som smakade underbart med en kåsa vin till. Jag kunde se Bertils tält borta vid Niejdariehpvágges mynning.

 DSC5990webb

Även om solen sken var det inte så varmt och dessutom försvann den bakom bergstopparna ganska tidigt. Det hade börjat blåsa igen så efter en liten whisky liggandes utsträckt på liggunderlaget i lä bakom tältet tog jag mig in och kröp ner i sovsäcken.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Senaste inlägg

Statistik

Idag2
Igår6
Vecka8
Månad297
Totalt21696

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.