Go To Top

Dag 3

7/8

Vädergudarna var inte med mig så toppturen fick vänta tills något annat år. Topparna syntes inte till utan försvann i molntäcket. Jag hade lyckats vakna till liv redan vid 6 för att kunna komma iväg så tidigt som möjligt. Nu tog jag det lugnt men var ändå iväg redan strax efter 9 och vandrade iväg mot Säkok. Efter cirka 1 km kom ett litet lätt vad där man inte behövde ta av sig. På andra sidan den lilla bäcken stod en övergiven känga! Därefter gick färdvägen uppåt i slänten. Det fanns synliga rösen som visade vägen. Nu hade solen börjat visa sig lite mer och det var riktigt skönt att gå. Lite blåsigt och lagom varmt och en växlande molntäcke som släpper igenom solen är alldeles perfekt tycker jag. Till min förvåning följdes rösena av vad som såg ut som en gammal vinterledsmarkering! Vid passpunkten fick man fina vyer av klippvägen mot Tjievrra.

 DSC5774webb

 DSC5782webb

 Helt plötsligt öppnade sig vyn framåt över Njoatsosvagge med Bulkas karaktäristiska profil i den övre delen av dalen. 4 år tidigare hade jag tältat där. En makalös vy. Jag använder bara två objektiv till kameran på vandringar numera, ett 35 mm och ett 105 mm och här blev det ett snabbt byte till 105:an.

 DSC5793webb

Även om ryggsäcken kändes lite tung som den brukar göra de första dagarna var det helt underbart att vandra fram längs med Njoatsosvagge här uppe. Nere i dalen hade jag minnen av en snårskog fortfarande i minnet.

Innan jag börjada vandra ner i bäckravinen där Ruopsokjåhkå rinner tog jag en skön paus i solen bakom en lite kulle där vinden inte kom åt. Långt nedanför mig kunde jag se en vandrare som såg ut att vara på väg ner i dalen.

 DSC5796webb

 DSC5811webb

Jag hade läst en del om bäcken och rekommendationen var att ta sig upp längs bäcken till första tillflödet och vada där. Jag behövde inte ta mig så långt utan hittade en ställe där jag kunde ta mig över på stenar. Sen kom den jobbiga biten. Ohyggligt brant grässluttning som man ofta fick krypa upp för på alla fyra de första 5-10 minutrarna. Och här nere i ravinen kom ingen svalkande vind men däremot värmde solen på bra. Synd att klaga men svetten rann. Nåväl, efter den första biten kunde man åtminstone vandra sakta uppåt. Det tog nästan en timma att ta sig upp från ravinen till platån.

 DSC5815webb

Uppe på platån var det ganska lättgånget om än stenigt. Kanske höll jag lite för nära ut mot dalen för att få njuta av vyerna. Jag kom fram till de två sjöarna vid "hyllan" vid 17-tiden. Ryktet om tältplatsen besannades. En skaplig stenmur som skydd för vinden hade byggts upp av tidigare vandrare och efter att ha slagit upp mitt tält ägnade jag mig åt att bygga till lite till på den, till efterkommandes bekvämlighet. Fina gräsmattor, en härlig vy över Njoatsosvagge och en porlande bäck från den ena sjön. Ett riktigt smultronställe.

 DSC5824webb

Till kvällsmat blev det Gulasch som dessvärre inte smakade så mycket. Här fanns det en klar förbättringspotential. Jag la mig och lyssnade på en sommarpratare och somnade till ett slag. När jag vaknade tog jag mig en liten efterrätt på jordgubbar och mörk choklad.

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Senaste inlägg

Statistik

Idag2
Igår6
Vecka8
Månad297
Totalt21696

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.